Bağırsak Kurdu (parazit) Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kurdu (parazit) Belirtileri ve Tedavisi

Genelde bağırsak içine yerleşen parazitler yani bağırsak kurtları başta çocuklar olmak üzere belirli Hijyen kurallarına uymayan birçok insana rahatsızlık veren canlılardır. Adından da anlaşıldığı üzere bağırsaklara yerleşen bu kurtlar özellikle sık, sık el yıkama alışkanlığı olmayan insanların başına gelen bir tür hastalıktır. Peki, bu kurtlar vücudumuza nasıl girer? Bağırsak kurdu(parazit) Belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır kısaca anlatalım.

Gündelik yaşamımızda ellerimiz birçok yere temas etmekte özellikle para, dışarıda kullandığımız tuvaletlerin kapı kolları ya da toplu taşıma araçlarında tutunduğumuz yerler kısaca ellerimiz ile temas eden her yerde bu parazitleri vücudumuza alabiliriz. Aynı zamanda yediğimiz sebzelerden ve çiğ etten bulaşma riski de çok yüksektir. Gün içinde tokalaştığımız kişilerde parazit olması durumunda bize bulaşması da mümkündür. Parazitler yumurta olarak vücudumuza girer ve çok hızlı ürerler yumurtalar gözle görülemeyecek kadar küçük olduğu için ancak ellerimizi sık yıkayarak, sebze ve meyvelerimizi sirkeli suda bekleterek ve çiğ et tüketimini bırakarak önlem almış oluruz. Özellikle okula giden çocuklarda bağırsak kurdu sık bir şekilde tespit edilmektedir bunun nedeni çocukların okul içinde yeterince Hijyenlerine dikkat edememeleri ve birbirleri ile el temasında çok bulunmalarıdır. Yumurtlama evresinden sonra boyları iki milimetre ile 1 santim uzunluğunda ip inceliğinde olan bu kurtlara kıl kurdu denilmekte ve ülkemizde görülen en yaygın parazitler arasında bulunmaktadır. Bir diğer yaygın görülen parazit olan tenya ise yassı ve oldukça uzun yaklaşık 3 metre boyunda olan bir parazittir. Bu parazit genel olarak çiğ sığır eti tüketen insanların bağırsaklarına girerek çoğalırlar.

Bağırsak kurdu(parazit) belirtileri ve tedavileri ise oldukça kolay ve basittir. Kıl kurtlarının en büyük belirtileri makatta aşırı kaşınma, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama ve uyku düzensizlikleridir.  Tanısı kendisinin veya yumurtasının dışkıda tespit edilmesi ile konur ve 15 gün ara ile alınan 1 dozluk ilaç ile tedavi edilir. Ev halkında bir kişide parazit oluşmuş ise tüm ev halkı aynı şekilde ilaç kullanmak zorundadır. Tenyanın belirtisi ve tanısı ise bulantı, kusma, halsizlik gece uykusunda ağızdan su akması başlıca belirtileri iken dışkıda yumurtalarının ve boğumlarının görülmesi ile kesin tanısı konur. Tek doz alınan bir ilaçla tedavi elde edilirken yine bütün ev halkının aynı anda ilacı kullanması tavsiye edilir. Tedavi sırasında kıyafetler ve iç çamaşırları yatak çarşafları ve yorganları da iyice yıkanarak Sterilize edilmelidir.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir