Boğaz Ağrısı Faranjit

Boğaz Ağrısı Faranjit

Boğaz ağrısı yani faranjit toplumun çoğu kesimini etkileyen sağlık sorunlarından biridir. Yutma güçlüğü, ateş, öksürük gibi etkilerle bir arada görülebilir. Ağrıya sebep olan basit bir enfeksiyon olacağı gibi daha önemli hastalıkların bir belirtisi olabilir.

Virüslerden kaynaklanan boğaz ağrısı

Vücutta genel halsizlik, burun tıkanıklığı, genizde kuruma, ateş, eklem ve kas ağrılarıyla birlikte olan boğaz ağrısının virüslerden kaynaklanan boğaz ağrısı, virüslerin üst solunum yollarında oluşturduğu hastalıkların belirtisidir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında insanları yaygın olarak etkiler. Bu etkiler bir hafta içinde kendiliğinden düzelme gösterir. Bunlarda antibiyotik kullanımı etkisiz kalır. Ağır vakalarda virüslere etki edecek antiviral ilaç kullanılması gerekir. Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyöz mononükleoz adlı virüs enfeksiyonuda uzun süreli etki yapar. Çocuklarda hafif etkiler yapan, ancak yetişkinlerde ve ergenlik döneminde ağır geçen bir durumdur.

Bakterilerden olan boğaz ağrısı

Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan streptokoklar, pnömokoklar gibi bakteriler boğaz ağrısı çekilmesine neden olur. Ateş, halsizlik, boğaz ağrısı gibi etkilere neden olur. Tedavisi için antibiyotiklerden faydalanılır.

Reflü kaynaklı boğaz ağrısı

Mide asidi ve midede olan besinlerin boğaza kadar gelmesiyle oluşan yanma, ağrı gibi etkiler pek çok insanda görülmektedir. Midede mide kapağı adı verilen kıkırdak yapının düzensiz beslenme ve aşırı kilo gibi nedenlerden dolayı işlevini yitirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu sorun kişilerin genellikle beslenme düzeniyle alakalıdır. Reflüye neden olacak gıdalardan kaçınmak şikâyetlerin azalmasına neden olur. Ayrıca sigara, çay ve kahve gibi alışkanlıkların terk edilmesi gerekir.

Alerjik ve irritan maddelerden kaynaklanan boğaz ağrısı

Mevsimsel olarak alerjisi olan, saman nezlesi bulunan kişilerde burun akıntısı, burun kaşıntısı, geniz akıntısı gibi yakınmaların yanında ağız solunumu yapılması nedeniyle boğazda ağrı ve kuruma etkileri görülebilir. Alerjisi olan kişilerde sıkça sinüzit gibi sorunların olması boğazda tahriş etkisi yarattığından, boğaz ağrısı sıkça görülür.

Tümörlerden kaynaklanan boğaz ağrıları

Nefes borusunda, dilde ve boğazda olan tümörler nedeniyle yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı meydana gelir. Bu ağrılar genellikle uzun süreli olur. Hastalarda boğazda şişlik, ses kısıklığı, tükürükte balgam, zayıflama gibi etkiler yapar.

Boğaz ağrısında ne yapılmalıdır?

  • Sıvı alımı aşırı sıcak ya da soğuk olmamak koşuluyla arttırılmalıdır.
  • Bulunulan ortamın, özellikle yatak odasının nemlendirilmesine dikkat edilmelidir.
  • Yatak istirahati yapmaya özen gösterilmelidir.
  • Tuzlu suyla boğaza gargara yapılmalıdır.
  • Pastil, gargara, ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç kullanacak hastalar mutlaka bir doktora danışmalıdır.
  • Boğazı tahriş edebilecek gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Tozlu ve kirli ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Kimyasal tahriş edicilerin solunmaması gerekir.
Benzer Yazılar
Yorumlar 1
  1. imranpehlivanYazar

    İnsanı çok rahatsız eden hastalıklardan bir tanesidir. Güzel dinlenerek geçirmek mümkün olsa da doktora gidilmesinde fayda vardır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir