Boğaz Ağrısı Şifalı Bitkiler

Boğaz Ağrısı Şifalı Bitkiler

Özellikle kış aylarında boğaz ağrısı şikâyetleri sıkça yaşanır. Yüksek ateş ve ağrıyla seyreden rahatsızlık için şifalı bitkilerin rahatlatıcı ve iyileştirici etkisinden yararlanılabilir. Bu sırada sesinizi dinlendirmeniz, kirli havadan, duman, toz gibi etkilerden uzak durmalısınız. Boğaz ağrısı sorunu yaşayanlar sigara gibi tahriş edici şeylerden uzak durması gerekir.

Boğaz ağrısına faydalı şifalı bitkiler

  • Adaçayı ile yapılacak gargaralar ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Gün içinde birkaç defa yapılacak adaçayı gargarası sayesinde hem boğaz ağrısını geçirecek, hem de boğazınızı korumaya alacaksınız. Gargarayı hazırlamak için bir bardak sıcak suyun içinde bir tatlı kaşığı taze ya da kuru adaçayını on dakika kadar demlemeniz yeterlidir. Bundan daha uzun süre adaçayını suyun içinde bekletmeyin. Bununla gargara yaptığınız zamanlarda, yanında bir fincan çayını içebilirsiniz. Bunu hamile kadınların ilk üç aylık dönemde içmesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca düşük riski bulunan hamilelerde bunu içmemelidir. En doğrusu doktorunuza danışmak olacaktır.
  • Balla hazırlanmış limonlu çay boğaz ağrısı için önerilir. Bal boğazı yumuşatır, limon balgamın azaltılmasına faydalı olur.
  • Yarım bardak suyun içine dörtte bir yemek kaşığı koyulan tuzla boğazınız için güzel bir gargara hazırlayabilirsiniz. Bunu gün içinde üç defa yapabilirsiniz.
  • Hatmi bitkisinin şifalı etkilerinden faydalanmak isterseniz, köklerini, çiçeklerini ve yapraklarını kullanabilirsiniz.
  • Şakayık çiçeği ve servi kozalağı birlikte ezilip karıştırılır. İçine bal koyarak bunu yemek öncesinde ve yemekten sonra 1 çorba kaşığı yemelisiniz.
  • Kedi otunun saçaklarını kurutarak ezin. Bunları 10 dakika suyun içinde kaynatın. Karışımı süzerek balla tatlandırın. Bunu şurup kıvamına getirip, rahatsızlığınız boyunca her gün için.
  • Nilüfer çiçeğini sıcak suyun içinde 20 dakika bekleterek demleyin. Bu çayı balla karıştırıp şerbet gibi yemek öncesinde bir fincan içebilirsiniz.
  • Mine çiçeğini 15 dakika sıcak suyun içinde demleyin. Demleme işleminde kesinlikle soğuk suyun içine atarak kaynatma yöntemi seçmeyiniz. Kaynamış suyun içine bir miktar mine çiçeği atarak demleme işlemini gerçekleştirmeniz, bitkiden alınacak faydalı maddelerin kaybolmasına engel olacaktır. Yine balla tatlandırdığınız çayı yatmadan önce bir bardak içebilirsiniz. Boğazınız iyileşene kadar çayı içebilirsiniz.
  • Papatya, ebe gümeci ve menekşe ile hazırlanan demleme çayı biraz dinlendirerek içebilirsiniz.
  • Boğazınız ağrıdığı sürece sıvı alımını iki katına çıkarmanız, boğazda biriken balgamın temizlenmesine yardımcı olur.

 

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir