Güncel Sağlık Ansiklopediniz

Boğaz Ağrısı Tedavisi

Boğaz ağrısında hastanın özel bir durumu yoksa antiviral ilaç kullanımı söz konusu değildir. Boğazdaki etkileri rahatlatacak gargara, pastil gibi ağrıların azalmasına yardımı olacak lokal tedaviler uygulanır. Viral enfeksiyonlar sonucu oluşan ağrılarda bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla vitamin türü ilaçlar kullanılabilir. Bu arada sıvı alımını bol miktarda yapmakta fayda sağlar. Rahatsızlığın bakteriyel bir enfeksiyona dönüşmemesi için, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı yapılabilir. Bunun için nasıl bir bakteri olduğu dikkate alınmalıdır.

Boğaz ağrısı tedavi edilmediğinde ne olur?

Akut bir enfeksiyona bağlı olarak oluşan boğaz ağrısının tedavi edilmemesi halinde, kronik bir hale gelerek başka enfeksiyonların oluşumuna neden olabilir. Burada yine tıp dalında erken teşhisin önemi ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonlar kronik sinüzit, kronik akciğer enfeksiyonu gibi etkiler gösterebilir. Sistemik bir hastalığın etkisiyle yaşanan boğaz ağrısı erken tedbir alınmasını sağlayabilir.

Boğaz ağrısında nelere dikkat edilmelidir?

Boğaz ağrısı için ne zaman tedaviye başlanmalıdır?

Boğaz ağrısı bir hafta gibi bir sürede geçmezse, ağrının kaynağı tahriş edici bir maddeye ya da alerjen bir maddeye bağlı değilse, tıbbi yardım alınmalıdır. Bunların yanında aşağıdaki semptomlar olduğunda kesinlikle doktor gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Soğuk algınlığından oluşan boğaz ağrısı için, sıvı alımını arttırmak, odanın nem dengesini ayarlamak, gargara yapmak, asetaminofen türü çok ağır olmayan ağrı kesicilerin kullanılması gibi önlemler alınmalıdır. Bakteri ve virüs kökenli boğaz ağrılarında kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak tedaviye başlanmalıdır.

Exit mobile version