Boğaz Yanması

Boğaz Yanması

Boğaz yanması tüketilen besinlerin ağza geliyormuş hissini uyandıran bir durumdur. Boğazda yanma, mide içeriğinin kusma olmadan geriye yemek borusundan gırtlak ya da farenkse ulaşması sonucunda meydana gelen reflü, boğazda kazınma hissi, seste yorgunluk ve kırılma, boğazda fazla sekresyon birikimi, geniz akıntısı, kronik öksürük, yutma güçlüğü gibi etkiler yapan bir sorundur. Aynı zamanda boğazda sanki yabancı bir cisim varmış gibi hissedilir. Boğaz yanması, hamile kadınların da sıkça yakındığı sorunlar arasındadır. Gebelik döneminde hormon değişimi olması ve karında rahmin büyümesiyle midedeki asidin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan tahrişten kaynaklanır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hazımsızlık, kabızlık, gaz gibi sorunlar boğaz yanmasının etkilerini arttırır. Boğazda fiziksel bir darbe, sıcak ve soğuk yiyeceklerde yanma hissine neden olabilir. Bu sorun değişik hastalıklardan ya da vücuttaki bazı asitlerden dolayı oluşabilir.

Boğaz yanması belirtileri nelerdir?

  • Göğüs bölgesinde yanma hissinin olması
  • Ağza acı su gelmesi
  • Ağız kokusu ve diş çürükleri olması
  • Boğazda gıcıklık hissedilmesi
  • Öksürük ve ses kısıklığı olması
  • Midede ekşime olması
  • Gırtlak kanseri
  • Astım ataklarının artması
  • Akciğer enfeksiyonlarının tekrarlaması
  • Geğirti olması
  • Yemek borusunda darlık ve ülser gelişimi

İnsanlarda yeme alışkanlıklarından kaynaklanan ve toplumsal bir sorun haline gelen boğaz yanması, toplumun %20’sini etkiler. Yaşam kalitesini bozan aynı zamanda önemli hastalıkların habercisi olabilen sorunun mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir. Özellikle reflüden dolayı oluşan boğaz yanması; yemek borusu ülseri, yemek borusu kanseri ve barret hastalığı gibi önemli rahatsızlıkların ön belirtisi olabilir. Bu nedenle uzun süre devam eden sorunların tedavi ettirilmesi ihmal edilmemelidir. Boğaz yanması sorunu olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Uzun süreli ve şiddetli sorunlarda doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Eğer tüketilen besinlerden sonra boğaz yanması oluyorsa beslenme düzeni değiştirilmelidir.

Boğaz yanması tanısı nasıl konur?

Bu rahatsızlığa tanı koymak çok kolay değildir. Bunun nedeni, hastaların yakınmalarının spesifik olmamasıdır. Hastaların muayene sırasında öyküsü dinlenmeli, beslenme şekilleri, yaşam tarzları, çay, kahve, alkol ve sigara alışkanlıkları sorgulanmalı, vücut kitle indeksleri değerlendirilmelidir. Ayrıca mideye zararlı olabilecek ilaç kullanımları geceleyin tükettikleri atıştırmalıklar sorgulanmalı, giyimlerindeki tercihler değerlendirilmelidir. Çünkü dar giysiler giyilmesi, sıkı kemerler kullanılması mideyi sıkıştıracağından dolayı asitli ortamın yemek borusuna ve boğaza kadar etki etmesi söz konusu olabilir. Hastalara kesin bir teşhis koymak için görüntülü endoskopi yapılmalıdır. Her ne kadar başka hastalıklarda boğaz yanması yapsa da, gerçekte mide sorunları boğazda bu sorunun oluşmasına neden olur.

Boğaz yanması nasıl tedavi edilir?

Boğaz yanmasında en sık kullanılan antiasit ilaçlardır. Ancak antiasitler boğaz yanmasını geçirirken, altta yatan önemli rahatsızlıkları maskeleyebilir. Asit kaynaklı olan yanmaları beslenmeye dikkat ederek biraz çözüm bulunabilir. Ancak diğer hastalıklardan dolayı oluşan boğaz yanmalarında, mutlaka bunlara yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bu durum, vücutta meydana gelen hastalığın boğazda da enfeksiyon oluşturması sonucunda vücudun direncini aşırı hızlı bir şekilde kaybetmesine sebep olacaktır.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir