Çölyak Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çölyak Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1) Çölyak hastalığı ile buğday veya diğer tahıllara karşı alerjinin arasındaki fark nedir?

-Alerjiler fazla duyarlılık reaksiyonlarını ve çavdar, buğday gibi tahıllara karşı spesifik immünoglobülin E antikorlarının oluşmasından oluşur. Bunlar çölyak hastalığındaki antikorlara benzer fakat yakınmalara neden olabilirler. Fakat bu belirtiler alerjik olduğunuzu besini aldıktan kısa bir süre sonra anlayacaksınızdır. Reaksiyonlar hafif ya da şiddetli olabilir fakat buna rağmen sınırlı etkiye sahiptir. Çölyak hastalığı gibi bağırsaklarınızın içini döşeyen katmana zarar vermezler. Buğday veya diğer tahıllara, tahıllı yiyeceklere karşı alerjiniz olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz ve size immünoglobülin testi uygulayabilir.

2)Çölyak hastalığından kurtulmak ya da çölyak hastalığına karşı hastaları duyarsızlaştırma gibi bir ihtimal var mı?

-Maalesef böyle bir şey mümkün değildir. Çölyak hastalığı tamamen geçmez. Hayatınızda bir kez çölyak tespiti konduğu zaman ömrünüz boyunca fakir diyete uymanız gerekmektedir. Diyete uymayıp yeniden glutenli besinler almaya başlarsanız bağırsaklarınızda ki katmana zarar verirsiniz. Fakat belirtilerin ortaya çıkması biraz zaman alabilir.

3)Fakir diyette yulaf olabilir mi?

-Bu tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar çölyak hastalığı olanlara yulaf içeren yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini söylerler. Bazı uzmanlar ise az miktarda yulaflı besine hastanın dayanabildiğini düşünmektedirler. Bu konuyu doktorunuza ve uzmanınıza danışıp kesin bilgi alabilirsiniz.

4)Ne yiyeceğim? Nerden yardım alabilirim?

-Doktorunuz ve uzmanınız size bu konuda bilgi verebilir.

5)Çölyak hastalığı konmasına rağmen hiç yakınmam yok. Gene de fakir diyete uymam gerekli mi?

-Eğer belirti vermeyen bir çölyak hastalığınız varsa glutenden fakir bir diyete uymanız önerilir. Bağırsaklarınız da bulunan villüsler gene de zedelenmiş olacaktır. Kemik erimesi gibi sinsi hastalıklara neden olan emilim problemlerinden rahatsız olabilirsiniz. Eğer tanınızın doğruluğundan şüpheniz varsa kesin olarak doğrulamak için doktorunuzdan ya da bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

6)Çölyak hastalığını belirleyen başka testler de var mı?

-Çölyak hastalığı genelde kuvvet ile ilişkilendirilen genetik testler mevcuttur. Bu testler insan lökosit antijeni (HLA) belirteçleri DQ2 ve DQ8 adıyla adlandırılan testlerdir. Genel nüfusu yaklaşık olarak yüzde otuzu (%30) bu belirteçleri taşırlar. Fakat pozitif olan test sonucu çölyak hastalığı teşhisini koydurmaz. Bu çıkan pozitif sonucun doğrulanması gerekir. Bu testler en fazla yüksek riskli alandan bulunan hastaların aile fertlerinde ve diğer tanısal olan testlerin kesin sonuç vermediği kişiler için daha yarar sağlamaktadır.

7)Glüten bağırsaklarıma zarar verebilir mi?

-Çölyak hastalığınızın olmadığını gösteren bir bağırsak biyopsiniz varsa veya çölyak kan testiniz de olabilir herhangi bir bağırsak çıkıntısı probleminiz olmayacaktır fakat bu başka bağırsak sorunlarınızın olduğu konusunu düşündürmez.

8)Şimdi Gluten’e duyarlılığım varsa ilerleyen zamanlarda çölyak hastalığım olur mu?

-Gluten’e duyarlı kişilerin çölyak hastalığına kapılıp kapılamayacağını gösteren bir araştırma yoktur. Glüten yemeye devam ederseniz doktorunuzla düzenli bir şekilde kontrolünüze devam edin.

9)Doktorum yüksek kan testlerim olduğunu fakat çölyak hastası olmadığımı söylüyor. Neyim var?

-Gluten’den kaçınmanız size fayda sağlayabilir. Doktorunuzla konuşun size fayda sağlayıp sağlamadığını anlamak için gluten kullanmaktan kaçının.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir