Güncel Sağlık Ansiklopediniz

EREKSİYON OLAMAMA (PENİSTE SERTLEŞME BOZUKLUĞU) PROBLEMİ

Ereksiyon Olamama

Ereksiyon Olamama

Erektil disfonksiyon (ED), cinsel ilişkiye girecek kadar ereksiyon sağlayamama veya bu sertliği koruyamama durumudur. Diğer bir adı iktidarsızlık olarak bilinir.

Ara sıra ereksiyon olamama nadir değildir. Birçok insan bunu stresli zamanlarda yaşar. Bununla birlikte, sık görülen sertleşememe, tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Ayrıca, bir profesyonelle görüşmek isteyebileceğiniz duygusal veya ilişki zorluklarının bir işareti olabilir.

EREKSİYONA NE SEBEP OLUR?

Ereksiyon, penisinize artan kan akışının sonucudur. Kan akışı genellikle cinsel düşüncelerle veya penisinizle doğrudan temas yoluyla uyarılır.

Penisi olan bir kişi cinsel olarak uyarıldığında, penisin içindeki kan damarlarındaki bir kas gevşer. Bu, penis içindeki iki odayı doldurarak peniS arterlerden kan akışının artmasına izin verir. Odacıklar kanla dolduğunda penis sertleşir.

Kan damarlarındaki kaslar kasıldığında ve biriken kan penis damarlarından dışarı akabildiğinde ereksiyon sona erer.

EREKSİYON OLAMAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

SERTLEŞEMEME SORUNUNA NE SEBEP OLUR?

Erektil disfonksiyon denilen sertleşememe sorununa şunlar neden olabilir:

Cinsel partnerinizle olan ilişkinizdeki sorunlar da erektil disfonksiyona neden olabilir. İlişkinizi geliştirmek cinsel yaşamınıza yardımcı olabilir. Terapi aramaya karar verirseniz, seks partnerinizin dahil edilmesi muhtemelen en etkili olacaktır.

Çiftler birbirlerini memnun etmenin ve sevgi göstermenin yeni yollarını öğrenebilirler. Bu, ereksiyon olma endişesini azaltabilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli duygular erektil disfonksiyona yol açabilir:

EREKTİL DİSFONKSİYON (ED) TEŞHİSİ

Fiziksel Muayene:

Şunları içerebilir: Kalp ve Akciğer Dinlenmesi, Kan basıncı kontrolü, Testis ve Penis incelemesi. Ayrıca Prostatınızı kontrol etmek için bir rektal muayene önerebilirler.

Psikososyal Tarih:

Doktorunuz size semptomlarınız, sağlık geçmişiniz ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracak veya bir anket doldurmanızı isteyecektir. Yanıtlar, ED’nizin ciddiyetini değerlendirmelerine yardımcı olabilir.

Sorabilecekleri bazı sorular şunlardır:

Ek Testler:

Doktorunuz, ED’nizi teşhis etmenize yardımcı olmak için ek testler yapabilir. Testler şunları içerebilir:

Ultrason: Penis kan akışıyla ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek için penisin kan damarlarını incelemek için bir ultrason kullanılabilir.

Gece Ereksiyonu Testi: Gece ereksiyonlarınızın kalitesini değerlendirmek için uyluğa takılan portatif, pille çalışan bir cihaz kullanılır. Cihaz, doktorunuzun daha sonra erişebileceği verileri saklar.

Enjeksiyon Testi: Bu test sırasında, ereksiyonu uyarmak için penisinize bir ilaç enjekte edilir. Bu, doktorunuzun ereksiyonun sıkılığını ve ne kadar sürdüğünü değerlendirmesini sağlar. Bu tür bir test, ereksiyonu daha da değerlendirmek için ultrason ile birleştirilebilir.

İdrar Testleri: İdrar testleri diyabet veya diğer altta yatan sağlık koşullarını kontrol edebilir.

Kan testleri. Kan testleri diyabet, kalp hastalığı, tiroid sorunları ve düşük testosteron seviyeleri gibi durumları kontrol edebilir.

EREKTİL DİSFONKSİYON ÖNLENEBİLİR Mİ, KAÇINILABİLİR Mİ?

Bu, ED’nize neyin neden olduğunu bilip bilmediğinize bağlıdır. ED’yi önlemeye yardımcı olabilecek yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

EREKTİL DİSFONKSİYON TEDAVİSİ

Tedavi, buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Kontrolsüz kan şekeri ve yüksek tansiyondan kaynaklanıyorsa gerekli ilaçlar alınız ve doktorunuzun talimatlarına uyunuz.

Doktorunuz diğer nedenleri ekarte ederse, Sildenafil (Viagra), Tadalfil (Cialis) ve Vardenafil (Levitra) reçete edebilir. Bu ilaçlar, ereksiyonun korunmasına yardımcı olmak için ağızdan alınır.

Bu ilaçları herkes kullanamaz. Oral ilaçlar sizin için bir seçenek değilse, doktorunuz sizinle Alprostadil hakkında konuşabilir. Alprostadil, prostaglandin E’nin sentetik bir versiyonudur. Penise enjekte edilebilir veya üretraya (penisin ucundaki delik) küçük bir fitil olarak yerleştirilebilir. Doktorunuz hangi tedavinin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

ED ilacı kullanırken doktorunuzun talimatlarını izleyin. Genellikle bir erkek, seks yapmayı planlamadan 30 dakika ila 1 saat önce 1 tablet alır. Sildenafil 4-8 saat çalışır; Vardenafil 8 saate kadar çalışır; ve Tadalafil 36 saate kadar çalışır.

24 saat içinde 1 dozdan fazla almamalısınız. Tadalfil ve vardenafil 2.5 mg, 5 mg, 10 mg ve 20 mg tabletler halinde satılır. Sildenafil 25 mg, 50 mg ve 100 mg tabletler halinde gelir.

İlacı alsanız bile, yine de fiziksel ve zihinsel uyarılmaya ve ereksiyon isteğine ihtiyacınız var. İlk dozunuz yardımcı olmazsa, doktorunuzu arayın. Doktorunuz tabletinizin gücünü değiştirmek isteyebilir.

ED ilacının yan etkileri çoğunlukla aynıdır.

Sildenafil ve Vardenafil şunlara neden olabilir:

Tadalfil, kızarma ve olası görme değişiklikleri dışında aynı yan etkilere sahiptir. Ayrıca sırt ağrısı ve kas ağrılarına da neden olabilir. İlaçların her biri için baş ağrısı en yaygın yan etkidir. Görme değişiklikleri en az yaygın olanıdır. Sizi rahatsız eden herhangi bir yan etkiniz varsa doktorunuzla konuşun.

Bu ilaçlardan birini alıyorsanız ve 4 saat veya daha uzun süren uzun süreli ereksiyonunuz varsa hemen doktorunuzu arayın. Bu durum tedavi edilmediği takdirde kalıcı iktidarsızlığa neden olabilir.

İlaçlar sizin için uygun değilse, penis implantı, vakum pompası cihazları kullanmayı deneyebilir veya ameliyat olabilirsiniz. Doktorunuz bu seçenekler hakkında konuşmak için sizi bir üroloğa gönderebilir.

Exit mobile version