Güncel Sağlık Ansiklopediniz

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Yaygın bir İYE İdrar Yolu Enfeksiyonu olarak bilinen enfeksiyon, kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Bir idrar yolu enfeksiyonu, çok nadiren E. koli olarak bilinen  Escherichia coli, 50 yaşın altındaki erkeklerde görülür. İdrar yaparken, idrar yoluna giren bakterilerin çoğu, dışarı atılır. Bununla birlikte, bakteriler nedeniyle birkaç komplikasyon, idrar yollarında oluşabilir. Bu komplikasyonları anlamak için, ilk olarak idrar yollarını tanımamız gerekir. İdrar yolu karın, üreter, mesane ve üretra her iki tarafında olan böbrekler ihtiva eder. 

idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun herhangi bir bölümünde genellikle bakteriyel bir mikrobiyal enfeksiyon olarak ortaya çıkar.  böbreğin parankimi, renal pelvis, üreter, mesane, üretra kısımlarını kapsayabilir Bu organların veya bunların kombinasyonları Genellikle, bütün idrar yolunu olumsuz etkiler, bu tür enfeksiyonlara neden olan en yaygın organizma Escherichia coli mikrobudur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden olur

Bir idrar yolu enfeksiyonuna, genellikle idrar yollarında aşırı bakteriler neden olur. Diğer bir deyişle, bakterilerin kontrol edilemeyen büyümesi, E. coli, üriner sistem enfeksiyonlarının başlıca nedenidir. Aynı zamanda kötü hijyen koşulları, korunmasız seks idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bir İYE riskini artıran faktörler

İYE Türleri Nelerdir

İdrar yolu enfeksiyonları iki türlüdür : Alt idrar yolu enfeksiyonu ve üst idrar yolu enfeksiyonu… Alt idrar yolu enfeksiyonu mesane enfeksiyonu olarak bilinen sistit idrar yolu enfeksiyonudur olarak bilinir. Bu eşcinsel erkekler arasında yaygın bir durumdur. Bir tümör veya bir büyümüş prostat bezi gibi sorunlar nedeniyle idrar yollarında bir tıkanıklık olabilir ve ciddi olarak kabul edilir. Üst üriner sistem enfeksiyonları olarak bilinen akut piyelonefrit ise  idrar yolu ve mesaneden  böbreklere kadar gidebilir.  Bu durum ciddi olarak kabul edilir ve ciddi böbrek hasarına yol açar.

Sistit belirtileri Nelerdir

Üretrit Belirtileri

İYE Teşhisi ve Tedavisi

Tam idrar analizi sıklıkla idrarda enfeksiyon izlerini kontrol etmek için yapılır. Bu tür idrarda nitrit gibi eritrosit, lökosit ve bazı kimyasalların var olup olmadığına bakılarak yapılır. Bakteri izleri de test sırasında ortaya çıkabilir. Bir başka idrar kültürü testi enfeksiyonlarına yol açan bakterilerin türünü belirlemek için yapılabilir. Bu işlem için uygun bir antibiyotik reçete verilir.

Evde İYE tedavisi

İYE hastası iseniz çok su içiniz, bu yüzden enfeksiyona neden olan bakteriler vücudunuzdan daha kolay temizlenir. Şekersiz kızılcık suyu veya yaban mersini suyu idrar yolu enfeksiyonları için doğal ilaçlardır. Bu antibiyotikler vücutta doğal bir form gibi hareket ederler. Şekersiz kızılcık suyu veya yaban mersini suyu mesanenin çeperlerine yapışmaya çalışan bakterileri önlerler. Sarımsak tüketimi de İYE ile yardımcı olur. Diğer taraftan, kafein, alkol ve sitrik asit ihtiva eden içecekler, mesane irritasyonunu teşvik eder. Bu içecekler sadece  İYE hastalığını kötüleştirmeye yol açarlar.

Exit mobile version