İDRARDA YANMA SEBEPLERİ, TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

İDRARDA YANMA SEBEPLERİ, TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

Ağrılı idrara çıkma, idrar yaparken hissedilen ağrı ve yanmayı tarif eden bir tanımdır. Bu ağrı, mesane, üretra veya perineden kaynaklanabilir. Üretra, idrarı vücudunuzun dışına taşıyan tüptür.

İDRAR YANMASI SEBEPLERİ

İdrarda yanmanın çok çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonu, ağrılı idrara çıkmanın en yaygın nedenidir ve idrar yolunun bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanır. Üretra, mesane, üreterler ve böbrekler idrar yolunu oluşturur. Üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan tüplerdir. Bu organların herhangi birindeki iltihaplanma, idrara çıkma sırasında ağrıya neden olabilir.

İdrar yollarına giren bakteriler genellikle üretranın iç astarına yapışır ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hızla diğer idrar yapılarına yayılabilir. Ağrılı idrara çıkma, artan idrara çıkma sıklığı ve idrar rengindeki değişiklikler idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden bazılarıdır.

Kadınlar, üretralarının kısa olması sebebiyle idrar yolu enfeksiyonlarında erkeklere göre daha sık yakalanırlar.

Travma

İdrar yaparken yanma hissi, kateterin yerleştirilmesinden kaynaklanan lokal yaralanma veya tahrişin sonucu olabilir.

Anatomik Tıkanıklıklar

İdrar yanmasının diğer bir nedeni, prostat büyümesi veya üretra darlığı nedeniyle anatomik obstrüksiyon olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

İdrarda yanma varsa ve idrar yolları enfeksiyonu kaynaklı değilse, genellikle cinsel yolla bulaşan hastalık kaynaklıdır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazıları Klamidya, Bel Soğukluğu, Trichomoniasis ve Genital Herpes’tir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların sahip diğer belirtileri şunlardır:

Kaşıntı, normal vajinal akıntınızdaki değişiklikler

Vajina veya vulvada kabarcıklar veya yaralar

Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Vajinal mantar enfeksiyonu kadınlarda görülen yaygın bir enfeksiyondur ve pamukçuk olarak da bilinir. Bu, idrar yaparken yanma hissine neden olabilir ve ayrıca vajinal bölgede kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.

Sistit

Sistit veya mesane iltihabı, çok çeşitli nedenleri tetiklenebilir. Çoğu durumda, sistite bakteriyel bir enfeksiyon neden olur.

Birçok tahriş edici madde, mesane astarını bozabilir. Bu, idrar yapma sırasında iltihaplanmaya ve nihayetinde ağrıya neden olabilir.

Bazı insanlar için mesane iltihabı uzun sürelidir ve tedavisi zordur. Buna ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit denir. Mesanenin idrarla dolması interstisyel sistiti olan kişilerde zarar verebilir. Bununla birlikte, bu durumdaki bazı kişilerde sıklıkla kronik pelvik ağrı ve seks sırasında ağrı olabilir. Semptomları hafifletmek için ilaç tedavisi, fizik tedavi ve sinir uyarımı gibi çeşitli tedavilere de ihtiyaç duyulabilir.

Vajinal Yırtıklar

Vajinal yırtıklar ağrılı idrara çıkma veya idrar yaparken yanma hissine neden olabilir. Vajinal yırtıklar genellikle şiddetli bir cinsel ilişki sırasında ortaya çıkar. İdrar bu sıyrıklarla temas ettiğinde, ağrının artmasına ve ayrıca yanma hissine neden olabilir. Vajinal yırtıklar doğum sırasında da olabilir.

Böbrek veya Mesane Taşları

Böbrek taşları, İdrardaki minerallerin birbirine yapışıp kristalleşmesiyle ortaya çıkar ve böbreklere veya mesaneye yerleşebilirler. Her iki durumda da taşların hiçbir belirti göstermemesi ve idrar yaparken fark edilmeden geçmesi mümkündür. Ancak bir mesane taşı mesane astarını tahriş ederse veya böbrek taşı yanlış yere takılırsa, idrar akışı engellenebilir ve hem işeme sırasında hem de diğer durumlarda ağrı oldukça yoğun olabilir.

Hormonal Nedenler

İdrar yaparken yanma hissine neden olabilecek nedenlerden biri de hormonal nedenlerdir. Vajinal kuruluk gibi menopoz sonrası etkiler hormonal nedenlerin başında yer alır.

Mesela, Atrofik vajinit, hormon seviyelerindeki değişikliklerin neden olduğu postmenopozal bir semptomdur. Bu durum, vulva ve vajinanın incelmesi ile sonuçlanır, bu da idrar yaparken, cinsel ilişki sırasında veya sadece kendiliğinden yanma ve tahrişe neden olabilir.

Gereksiz Kullanılan Kadın Hijyen Ürünleri

Bazı kadın hijyen ürünleri, vajinayı temizlediği veya taze bir kokuya sahip olduğu sloganıyla size çekici gelebilir fakat bu ürünler vajinadaki doğal pH dengesini değiştirirler.

Vajina derisi çok hassastır ve belirli kimyasallarla temas ederse kolayca tahriş olur.

Bu da idrar yaparken yanmaya veya ağrılı idrara çıkmaya neden olabilir.

İdrar Yanması ile Birlikte Oluşabilecek Diğer Belirtiler

İdrar yanması, aşağıdakiler dahil olmak üzere idrar yolunu etkileyen diğer semptomlara eşlik edebilir:

  • Kanlı veya pembe idrar
  • İdrar rengindeki değişiklikler
  • bulutlu idrar
  • Dizüri ve idrar retansiyonu
  • Kötü kokulu idrar
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken ağrı
  • Acil idrara çıkma ihtiyacı

Hayatı tehdit eden bir durumu gösterebilecek şiddetli belirtiler

Bazı durumlarda, idrarda yanma, acil bir ortamda hemen değerlendirilmesi gereken ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide aşağıdaki belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alın:

  • Yüksek ateş
  • İdrar yapamama
  • Şiddetli karın ağrısı

İdrardaki Yanmanın Teşhisi

Doktor önce tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve ayrıca idrara çıkma sırasında yaşadığınız semptomları soracaktır.

Doktor ayrıca karın muayenesini ve ayrıca dış genital muayeneyi ve kadınlar için jinekolojik muayeneyi içeren fiziksel muayene yapacaktır.

Etkilenen kişiden bir idrar örneği alınacak ve idrar yaparken yanma hissinin veya ağrının altında yatan nedeni bulmak için test yapılacaktır.

Bu test, bakteri ve kanın mevcut olup olmadığını gösterir. Bakterilerin büyüyüp büyümediğini görmek ve ayrıca enfeksiyona neden olabilecek kesin bakterileri bulmak için bir idrar kültürü yapılır.

İdrar Yolu Yanması Tedavi Seçenekleri

Doktorunuz durumunuza en uygun ilacı seçecektir. İdrar yaparken yanmaya neden olan bir enfeksiyonunuz varsa bir antibiyotik reçete edilecektir.

Bazen ağrı kesiciler genel bir ağrı kesici veya idrar yolundaki ağrıyı dindirecek özel bir ürün şeklinde verilebilir.

Ağrılı idrara çıkmanın nedeni idrar yolu enfeksiyonu veya başka bir şey değilse, doktorunuz buna göre bazı ek testler ve tedaviler isteyebilir.

Ağrılı İdrara Çıkmayı Nasıl Önleyebilirim?

Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olmak için yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Tahriş riskinizi azaltmak için kokulu çamaşır deterjanları ve banyo malzemelerinden uzak durun.

Cinsel aktivite sırasında prezervatif veya diğer bariyer yöntemlerini kullanın.

Mesaneyi tahriş edebilecek yiyecek ve içecekleri (yüksek asitli yiyecekler, kafein ve alkol gibi) ortadan kaldırmak için diyetinizi değiştirin.

İdrar Yanması İçin Evde Tedavi Seçenekleri

İdrar yolu enfeksiyonları veya ağrılı idrara çıkma veya idrar yaparken yanmaya neden olabilecek herhangi bir durumla uğraşırken tıbbi yardım almak her zaman tercih edilmelidir.

Bununla birlikte, aşağıda bahsettiğimiz bazı ev ilaçlarını da deneyebilirsiniz.

Bol Su İçin

İdrar yaparken veya ağrılı idrar yaparken yanma hissinden kurtulmak için susuz kalmamanız gerekir.

Yeterince su içmek böbreklerinizin idrar yollarına yapışmış olabilecek bakterilerden kurtulmak için yeterince idrar yapmanızı sağlar.

Yanma hissi dehidrasyondan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle her gün çok kısa aralıklarla en az 2-3 bardak su içmek çok yardımcı olabilir.

Limon Suyu

Limon, ağrılı idrara çıkmayı hafifletmeye yardımcı olabilecek başka bir ev ilacıdır. Limon suyu asidiktir ancak vücutta alkali etkisi vardır.

Bunun dışında limon suyunun sitrik asit ve antibakteriyel ve antiviral özellikleri bu sorunu önlemeye yardımcı olur.

1 limonun suyunu bir bardak ılık suya sıkın ve 1 tatlı kaşığı çiğ bal ekleyin ve iyice karıştırın. Her sabah aç karnına tüketin.

Kabartma Tozu ya da Karbonat

Bu alkali bileşik, idrarın asitliğini azaltmaya yardımcı olur, bu da idrar yaparken yanma hissini hafifletmeye yardımcı olur ve hatta sık idrara çıkma dürtüsünü azaltır.

Bunun dışında kabartma tozu vücudun pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Bir bardak suya 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin ve tamamen eriyene kadar iyice karıştırın.

Aç karnına için. Bunu yaklaşık bir haftalık düzenli bir süre boyunca tekrarlayın.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, ağrılı idrara çıkmaya neden olan bir enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

Bunun dışında elma sirkesi enzimler, potasyum ve diğer faydalı minerallerle doludur ve vücudun doğal pH dengesini kazanmasına yardımcı olur.

Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı süzülmemiş çiğ elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin.

Bunu günde iki kez için. Alternatif olarak, banyo suyunuza 1-2 bardak elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Yaklaşık 20 dakika suda bekletin. Durumunuz düzelene kadar bunu günde bir kez yapın.

Doğal Yoğurt

Yoğurdun içinde bulunan aktif kültürler zararlı bakterileri uzak tutar ve sağlıklı bakterilerin büyümesini iyileştirir. Bu duruma neden olabilecek herhangi bir enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur ve sağlıklı bir vajinal pH dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Her gün 2-3 bardak doğal yoğurt yemelisiniz. Yoğurtlu smoothieleri de deneyebilirsiniz.

Bunun dışında bir tamponu yoğurda batırıp 2 saat vajinanın ağzına koyabilirsiniz. Bunu düzenli olarak iki kez yapmak biraz rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Salatalık

Salatalık, idrar söktürücü özelliğinden dolayı idrar yakmanın tedavisinde de yardımcı olabilir.

Salatalıkların yaklaşık %95’i su içerir, bu nedenle vücudunuzun yeterince nemli kalmasına ve zararlı toksinlerden arındırılmasına yardımcı olabilirler ve serinletici özellikleri vücut ısısını normalleştirmeye yardımcı olur.

1 bardak salatalık suyu hazırlayın ve 1 yemek kaşığı çiğ bal ve limon suyunu ekleyin, iyice karıştırın ve günde iki kez için. Ayrıca semptomları hafifletmek için günde 2-3 salatalık yiyebilirsiniz.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir