Saç Yağlanması Nasıl Önlenir

Saç Yağlanması Nasıl Önlenir

Saç yağlanması sorununun çözümlenmesi için öncelikle saç derisinin neden yağlandığı belirlenmelidir. Bunun sebebi bulunduktan sonra çözüm yolları daha kolay olur. Saçın yağlanmasına dış faktörler sebep oluyorsa bunlardan uzak durulması yağlanma sorununu çözecektir. Eğer saçlar kalıtsal ve hormonal nedenlerden yağlanıyorsa, bu durumda saça iyi gelecek bitkileri kullanmak faydalı olabilir. Özellikle deniz tuzu, kekik suyu, limon, polen tozu, elma sirkesi, ıhlamur, biberiye ve nane gibi malzemelerle hazırlanacak kürler saç yağlanmasını önler. Bunun yanında saçlarla fazla oynanmamalı, saçların kesimi kolay kullanılacak şekilde olmalı, tarama ve fırçalama süresi uzun tutulmamalıdır. Bunlar saçlarının daha çabuk yağlanmasını önleyecektir. Çünkü saç fırçalama sırasında saç derisinde olan yağ bezleri aktif hale geldiğinden yağlanma daha fazla ve daha hızlı olur. Ayrıca uzun süre güneşte kalma, saçlara sıkça boya, perma yaptırılması saçları korumasız bırakacağından dikkat edilmesi gerekir. Saçların yıkanması sırasında saç kremlerinin kullanımından da kaçınılması gerekir. Saç yağlanması önlenmediği takdirde saç dökülmesi, mantar ve kepeklenme sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden etkili çözümler uygulanması gerekir.

Saç yağlanmasını önlemek için neler yapılmalıdır?

  • Beslenmeye özen gösterilmeli, yağ oranı az ve sağlıklı besinler tüketilmeye önem verilmelidir
  • Saçlar doğal bir tepki olarak, kuruduklarında nemi sağlamak amacıyla saç derisi daha fazla yağ üretimine başlayacağından dolayı saç derisini ısıtacak saç şekillendiricileri kullanılmamalıdır.
  • Saç derisinin kurumasına sebep olduğundan duş alırken sıcak su yerine ılık su tercih edilmelidir.
  • Saç yağlanması sorunu olanlar şampuanlarını değiştirebilirler. Saç yapısına uyumlu bir şampuan kullanmaya özen göstermeleri gerekir. Şampuan seçiminde saçı çok sertleştiren ya da çok yumuşak yapan bir şampuan seçilmemelidir.
  • Saçların sık taranmaması gerekir.  Sık taranması, ciltteki yağın daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır.
  • Saçlarla fazla oynamak yağlanmayı arttırır. Bu yüzden saçlarınızla sık sık oynamamanızı tavsiye ederiz.
  • Saç kremi kullanırken bunu saç diplerinize sürmemeye çalışın. Çünkü saç derisi kremlerle etkileşime geçerse daha fazla yağ üretecektir.
  • Saçlarınıza bakım yapmayı alışkanlık haline getirin.

Saç yağlanması için bitkisel formüller

  • 1 litre suyun içine 10 gram ıhlamur çiçeğini ve 1 limonun kabuklarını rendeleyin. Bunu ocakta kaynatın. Daha sonra çay demler gibi 10 dakika demleyin. Karışımı süzgeç yardımıyla süzerek içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyun. Bu karışımla saç diplerinizi ıslatarak bir süre bekletin. Daha sonra saçlarınızı durulayabilirsiniz. Bu uygulamayı düzenli yaptığınız takdirde saçınızdaki yağlanmanın azaldığını fark edebilirsiniz.
  • 1’er çorba kaşığı elma sirkesi ve polen tozunu bir kabın içinde karıştırın. İçine 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 1 kahve fincanı maden suyu koyarak karıştırın. Bu karışımı saç diplerinize sürün. Yaklaşık olarak 1 saat beklettikten sonra saçlarınız durulayabilirsiniz. Bu yapacağını bakım kürüyle hem saç diplerinizi besleyecek hem de saç yağlanmasının önüne geçeceksiniz. Aynı zamanda kepeklenme sorununun kalmayacak.
  • 1 kahve fincanı elma sirkesini 1 çay kaşı tuz ve 1 tatlı kaşığı kekik suyuyla karıştırın. Bunun içine 1 su bardağı su karıştırın. Bu karışımla saç diplerinize masaj yapabilirsiniz. Masajdan sonra sıcak ve nemli bir havluyla saçınız sararak yaklaşık olarak 2 saat bekletin. Bu bakım maskesini haftada bir defa uygulamanızı tavsiye ederiz. Saçlarınızın canlı ve parlak olduğunu görecek saç yağlanması sorunu yaşamayacaksınız.
  • Saçlarınızı her yıkamadan sonra son durulama suyuna ilave edeceğiniz 1 çay bardağı elma sirkesiyle durulamanızı öneririz. Bunu uyguladığınız takdirde de saç yağlanmasını büyük miktarda önleyebilirsiniz.
  • Bu arada baharatlı yiyeceklerden ve kremsiz şampuanları tercih etmeniz tavsiye edilir.

 

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir