Tinnitus Kulak Çınlaması Nedir?

Tinnitus Kulak Çınlaması Nedir?

Tinnitus Kulak Çınlaması herhangi bir psikiyatrik rahatsızlıkla ilgili olmayan, başın içinden gelen seslerdir. Gürültü, kulaktan ya da başın içinden duyulabilir. . Şu ana kadar kulak çınlaması için bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavi mevcut değildir. Kulağınıza günde 24 saat sürekli bir çınlama sesi, uğultu veya ıslık sesi duyabilirsiniz. Buna kulak çınlaması denir. Bu ses hiç ara vermeden de gerçekleşebilir. Her zaman oradadır.

Kulak çınlaması türleri

Tinnitus insanlar arasında çok değişebilir; Bu nedenle birçok farklı türde kulak çınlamasından bahsedilebilir. Kulak çınlaması yoğunluk ve türe göre değişir. Bazı insanlar, yüksek frekanslı ıslık sesleri olarak kulak çınlaması duyarken bazıları kulak çınlamasını daha çok sersemletici bir ses olarak duyabilir.

Kulak çınlamasının nedenleri

Kulak çınlamasına ne sebep olur? Kulak çınlamasının nedenleri değişebilir. Fakat kulak çınlamasının en yaygın nedeni gürültüye maruz kalmaktır. Ancak kulak çınlaması aynı zamanda uyuşturucu kullanımı, hastalıklar, stres ve baş yaralanmalarından da kaynaklanabilir. Kulak çınlamasının dünyada ne kadar yaygın olduğu konusunda bir bilgi yoktur.

Kulak çınlamasının sonuçları

Kulak çınlaması psikolojik, fiziksel ve sosyal sorunları içerebilir. Bazı insanlar stres, yorgunluk, duygusal sorunlar ve depresyon sonucu kulak çınlaması sorunu yaşayabilirler.

Kulak çınlaması tedavisi

Kulak çınlaması tedavi edilebilir mi? kulak çınlaması için, sonucu yararlı olarak kanıtlanmış bir tedavi yoktur. Ancak farklı stratejiler geliştirilebilir ve önlemler alınabilir. Tinnitus, 40 yaşın üzerindeki insanlarda yaygın olmakla birlikte, MP3’lerin, iPod’ların ve diğer kişisel stereo cihazların sınırsız kullanımı nedeniyle, gençlerde de yaygın olarak görülmeye başlandı. Bu yüzden bu ses cihazlarının kullanımını azaltmak ve aşırı gürültülü yerlerde durmamak kişisel önlem olabilir. Kulak çınlaması işitme kaybına da neden olabilir. İşitme kaybı yaşadığınızda daha iyi duymanızı sağlayacak işitme cihazları kullanmanız gerekebilir. Bu tür cihazlar kulak çınlamasını azaltır veya yok eder. Kulak çınlaması, çınlama, , uğultu, tıslama veya kulağa gelen tık sesleri gibi farklı şekillerde olabilir. Bu rahatsız edici ses ani veya sürekli olabilir, bir veya iki kulağı aynı anda etkileyebilir ve tonda değişiklik gösterebilir tonlar, yumuşak, yüksek, düşük seviyede olabilir.

Tinnitus, zil sesleri, gürültülü sesler, tıslama veya tıklama sesleri eşliğinde işitme bozukluğunun bir belirtisi olabilir ve yumuşak, yüksek sesli, yüksek veya alçak ses tonlarından da oluşabilir. İşitme kaybı, tümör, kist,  kulak tıkanıklığı, Meniere hastalığı balans bozukluğu, kolesteatom (kist), kulak enfeksiyonu ve diğer durumlar kulak çınlamasına neden olabilir. Genellikle, yüksek sesli müziklere ve yüksek desibel seslere tekrar tekrar maruz kalma, pamuk çubukla kulağı sertçe temizleme ve diğer risk faktörleri kulak çınlamasına neden olabilir.

Etiketler
Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir