Göz Seyirmesi Neden Olur

Göz Seyirmesi Neden Olur

Göz seyirmesi göz kaslarındaki istem dışı kasılmadır. Üst göz kapaklarından birinde daha fazla oluşan göz seyirmesi tıpta miyokimi olarak tanımlanır. Kişinin sinirini bozacak kadar etkili olsa da, genellikle fazla endişe duyulmasına gerek olmayan bir sorundur. Tek taraflı ve düzensiz olan kasılmalar birkaç dakika ya da daha uzun süreli olabilir. Uzun süren seyirmeler astigmat, miyop gibi bazı göz hastalıklarının bir habercisi olacağından ihmal edilmemelidir. Aşırı kafein, stres, yorgunluk gibi etkenler göz seyirmelerinin başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak ciddi sayılan seyirmelerde yine kornea tabakasında, göz kapağının içinde olan tahriş, iltihap gibi önemli etkenler olabilir. Bazen seyirmeler göz kapağının kapanmasına kadar etkili olabilir. İnsanlarda uykusuzluk, psikolojik etkenlerden dolayı sıkça yaşanan göz seyirmesi, batıl inançların etkisinden kurtularak önemsenmesi gerekir. Halk arasında sağ gözün seyirmesi iyi, sol gözün seyirmesi kötü gibi inanışlar önemli bir durumun varlığını işaret edebilir.

Göz seyirmesi nedenler

Stres: Vücudu her açıdan etkileyen stres, göz seyirmesinin bir nedeni olarak kabul edilir. Sınav dönemlerinde, yoğun çalışmalarda insanların yaşadığı stres nedeniyle seyirmeler olabilir. Bu durumda geçici bir etkilenme olur. Stresin olumsuz etkilerinden kurtulmak, rahatlamayı sağlamak seyirmelerin önüne geçer.

Kafein ve alkol kullanımı: Alkollü ve kafeinli içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi merkezi sinir sistemini olumsuz etkilendiğinden göz seğirmesi gibi etkiler olabilir. Bu içeceklerin sınırlanması ve bol miktarda su içilmesi faydalı olur.

Vitamin ve mineral eksikliği: Göz seyirmesi özellikle magnezyum eksikliğinde sıkça tekrarlanabilir. Vücutta magnezyum oranı basit bir kan testiyle belirlenebilir. Bu yakınmaların magnezyum eksikliğinden olması durumunda, badem ve ıspanak gibi besinler tüketilmeli, gerekiyorsa ilaç şeklinde magnezyum alınmalıdır. Bunun dışında D vitamini ve B 12 vitamini eksiklikleri de göz seğirmesi nedeni olabilir.

Göz kuruluğu: Göz kuruluğu lens kullanımından, uzun süre bilgisayar ekranına bakmaktan, yaşın ilerlemesinden ya da bazı ilaçların kullanımından kaynaklanabilir. Bu durumda göz seyirmesi oluşuyorsa, doktorun önerilerini uygulamanız gerekir.

Göz yorgunluğu: Yine bilgisayar ekranında ya da odaklanmanıza neden olacak bir şeye uzun süreli bakmak, güneşli günlerde gözlüksüz durmak, fazla süreli kitap okuma gibi etkenler göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu yüzden belli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesini sağlamak gerekir. Göz seyirmelerini engellemek için çalışmalara ara verilmelidir. Ayrıca bu durumlarda gözlerin miyop, astigmat gibi göz bozuklukları açısından değerlendirilmesi gerekir.

Göz alerjisi: Alerjen maddeler öncelikle gözleri etkilemektedir. Gözlerde kasılma, seyirme meydana getirirler. Bu etkiler antihistaminik ilaçlarla ya da uygun göz damlalarıyla tedavi edilebilirler.

Bazı ilaçlar: Göz seyirmesi olduğu zamanlarda düzenli olarak ilaç kullanımı varsa, seyirmeyle ilaçların bir ilgisi olabilir. Bu konuyu doktorunuzla görüşerek, ilacın yan etkisi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

diliğinden düzelme göstermiş olsa da, bazı durumlarda hastaların göz doktoruna gitmesi gerekir.

  • Göz seyirmesinin bir haftalık bir süreçte geçmemesi halinde
  • Göz seyirmesinden dolayı göz kapağının kapanması halinde
  • Göz seyirmesi dışında yüzde başka alanlarda seyirmelerde varsa
  • Seyirme nedeniyle üst göz kapağında sarkma meydana geldiyse
  • Göz seyirmesi şiddetli oluyorsa, geceleri artıyorsa, çapaklanma, kızarıklık gibi etkilere neden oluyorsa mutlaka bir göz doktoruna gidilerek muayene olunmalıdır.
Benzer Yazılar
Yorumlar 1
  1. hakanayYazar

    İnsanı çok sinir eden durumlardan biri bence gözünüz sürekli seyrir ve siz hiç bişey yapamazsınız çok tuhaftır .Birçok nedeni varmış gerçekten batıl inançlara yormamakta fayda var

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir