MUCİZEVİ YEMİŞ CEVİZ’İN FAYDALARI VE ZARARLARI

MUCİZEVİ YEMİŞ CEVİZ’İN FAYDALARI VE ZARARLARI

Ceviz, tüm dünyada kullanılan son derece yaygın bir yemiştir. Ceviz, özellikle ceviz ağacı olmak üzere Juglans cinsine ait ağaçlardan elde edilen yuvarlak yenilebilir tohumlardır. Çekirdekler, yenmeyen ve içindeki meyve ve tohumu elde etmek için kırılması gereken kahverengi bir kabukla kaplıdır. Çoğunlukla yüzeyin görünüşü nedeniyle ‘beyin gıdaları’ olarak bilinir.

Ceviz’in Besin Değerleri

Ceviz bir dizi besin açısından zengindir, bu yüzden yemeklerinize harika bir katkı sağlar. 100 gr’ı 654 kalori içerir. İçlerinde bulunan toplam yağ 65 g’dır, bunun 6 g doymuş yağ, 47 g çoklu doymamış yağ ve 9 g tekli doymamış yağ vardır. İçinde 0mg kolesterol vardır. 100 gr Ceviz’de ayrıca 2 mg Sodyum ve 441 mg Potasyum bulunur.

Cevizdeki toplam karbonhidrat içeriği, 7g diyet lifi ve 2.6g şeker ile 14g’dir. Günlük önerilen Kalsiyum dozunun %9’u, C vitamininin %2’si, demirin %16’sı, B-6 vitamininin %25’i ve Magnezyum’un %39’u ile 15g protein içerir. A, D veya B-12 vitamini içermez.

Antioksidanlar ve birçok faydalı besinle yüklü ceviz, beslenme planınıza harika bir katkı olabilir. Ceviz’in sağlığımız üzerinde bilinen olumlu etkileri şunlardır:

Ceviz’in Kalp Hastaları İçin Faydaları

Sağlıklı bir kalp için beslenmenize Ceviz ekleyin. Cevizleri diyete dahil etmek, vücuttaki lipidlerin artışını teşvik ettiği için daha iyi kalp fonksiyonuna yol açabilir. Ceviz, yüksek miktarda Omega-3’ün yanı sıra Oleik asit gibi tekli doymamış yağlar içerir.

Ceviz, ALA ve linoleik asit gibi vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel yağ asitlerine sahiptir. Ceviz tüketmek aynı zamanda vücuttaki LDL seviyelerini düşürürken HDL seviyelerini de arttırır, böylece genel kalp hastalıkları riskini azaltır.

Enflamasyonu Azaltabilir

Enflamasyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalığın temelinde yer alır ve oksidatif stresten kaynaklanabilir.

Ceviz’deki polifenoller, bu oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir. Ellagitanninler adı verilen bir polifenol alt grubu özellikle dahildir. Bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler, Ellagitanninleri iltihaplanmaya karşı koruduğu tespit edilen Ürolitinler adı verilen bileşiklere dönüştürür.

Ayrıca Ceviz’deki ALA Omega-3 yağı, magnezyum ve amino asit Arginin de iltihabı azaltabilir.

Cildinize Faydalıdır

İçeriğindeki E Vitamini, cildi serbest radikallerden korur. B-6, folat, riboflavin, niasin ve pantotenik asit gibi B kompleksi vitaminleri cilt bakımı için mükemmeldir.

Kemik Sağlığı İçin Faydalıdır

Cevizde bulunan esansiyel yağ asitleri, vücudun yiyeceklerden daha yüksek miktarda Kalsiyum emmesine yardımcı olmak için harikadır. Bu daha iyi kemik sağlığına yol açar. Ceviz idrar yollarından kalsiyum atılımını arttırdığı için böbreklerde taş oluşumunu engelleyebilir.

Ceviz Metabolizmayı İyileştirir

Ceviz çinko, bakır, potasyum, manganez, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve demir gibi çeşitli temel mineraller açısından zengindir.

Cevizde bulunan mineraller, sperm üretimi, nükleik asit sentezi, sindirim ve genel büyüme ve gelişme gibi çeşitli işlevlerden sorumlu oldukları için vücudun metabolizmasında hayati bir rol oynar. Diyetinize ceviz eklemek bu nedenle vücudunuzun genel sağlığı ve canlılığı için harikalar yaratabilir.

Ceviz Bazı Kanser Risklerini Azaltabilir

Test tüpü, hayvan ve insan gözlemsel çalışmaları, ceviz yemenin meme, prostat ve kolorektal kanserler dahil olmak üzere belirli kanser riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir.

Daha önce belirtildiği gibi ceviz, polifenol Ellagitanninler açısından zengindir. Bazı bağırsak mikropları bunları Ürolitin adı verilen bileşiklere dönüştürebilir. Ürolitinler, bağırsağınızda anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir; bu, ceviz yemenin kolorektal kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir yolu olabilir. Dahası, Ürolitinler, vücudunuzdaki hormon reseptörlerini bloke etmelerini sağlayan hormon benzeri özelliklere sahiptir. Bu, hormona bağlı kanserler, özellikle meme ve prostat kanserleri riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Ceviz yemenin bu ve diğer kanserlerin riskini azaltma üzerindeki etkilerini doğrulamak ve yardımcı olabilecekleri tüm yolları veya mekanizmaları netleştirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Tip 2 Diyabeti Yönetmeye ve Riskinizi Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Gözlemsel çalışmalar, cevizlerin daha düşük tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olmasının bir nedeninin, kilo kontrolüne yardımcı olmaları olduğunu göstermektedir. Fazla kilo, yüksek kan şekeri ve diyabet riskinizi artırır. Ceviz yemek, kilo kontrolü üzerindeki etkilerinin ötesinde mekanizmalarla kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Tip 2 diyabetli 100 kişide yapılan kontrollü bir çalışmada, 3 ay boyunca günde 1 yemek kaşığı soğuk pres ceviz yağı tüketirken, normal diyabet ilaçlarını ve dengeli beslenmeyi sürdürürken, açlık kan şekerinde %8 azalma ile sonuçlandı.

Ek olarak, ceviz yağı kullanıcıları hemoglobin A1C’de yaklaşık %8’lik bir düşüşe sahipti (3 aylık ortalama kan şekeri). Kontrol grubu, A1C’de veya açlık kan şekerinde hiçbir gelişme göstermedi. Her iki grubun da ağırlıklarında bir değişiklik olmadı.

CEVİZ’İN ZARARLARI

Sindirim Sorunlarına Neden Olabilir

Ceviz’deki lif, fazla tüketilirse gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Ceviz (ve genel olarak fındık) sindirim sorunlarının tedavisine yardımcı olsa da bazen sorunu ağırlaştırabilir. Bu nedenle, herhangi bir sindirim probleminiz varsa ceviz tüketmeden önce lütfen doktorunuza danışınız.

Alerjiye Neden Olabilir

Ceviz, kurdeşen ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bazı durumlarda nefes almada güçlük, mide bulantısı, burun tıkanıklığı, ağız, boğaz veya gözlerde kaşıntıya neden olabilir. Bu etkilerden birini görürseniz vakit kaybetmeden doktora gidiniz.

Kilo Almanıza Sebep Olabilir

Ceviz (ve genel olarak fındık) mükemmel lif kaynaklarıdır ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Ama aynı zamanda kalorileri de yüksektir. Yedi ceviz yaklaşık 183 kalori içerir. Onları fazla yemek kesinlikle daha fazla kalori anlamına gelir ve sonunda kilo alımına neden olabilir.

Araştırmalar, ceviz ile takviye edilmiş bir diyetin daha fazla günlük enerji alımına yol açabileceğini gösteriyor. Bu, çok önemli olmasa da kilo alımına neden olabilir.

Mineral Emilimini Azaltır

Ceviz fitik asit bakımından yüksektir. Fitik asit, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engeller.

Ceviz’in bilinen faydaları, yan etkilerinden oldukça fazla olması bakımından günlük diyete dahil edilmesi gereken faydalı bir besindir.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir