Vitaminlerin Bilinmeyen Yüzü

Vitaminlerin Bilinmeyen Yüzü

Vitaminler hakkında yaygın olan yanlış inanışlar vardır ve bu inanışlar adeta kemikleşmiştir. Vitamin yararları her platformda vurgulanır hatta öyle çok vurgulanır ki; insanlar aşırı vitamin almanın zararlı olmayacağı yönünde bir inanç geliştirmişlerdir. Vitaminler vücudun onarım mekanizmasında çok güçlü bir rol alırlar. Onlar ilaç değildir. Bu nedenle hastalıkları iyileştirme etkileri yoktur. Vitaminler sadece bazı hastalıkların tedavisinde verilen ilaçlara ek olarak verilebilirler bu da tedavide rollerinin küçük olduğunu gösterir. Mesela basit bir rahatsızlık olan soğuk algınlığı gibi durumlarda vücuda destek olabilirler.

Vitamin Yararları

Vitaminler, organik bileşikler olarak ve koenzimler şeklinde, vücudun metabolik süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Vitaminler orijinal kaynaklarından yani sebze ve meyvelerden elde edilmelidir. Ancak aşırı meyve -sebze tüketimi de zararlıdır çünkü vücutta biriken vitamin kötü sonuçlar doğurabilir: Mesela aşırı biriken A vitamini ve  yağda çözünen vitaminler,  toksisiteye neden olurlar. Yani vücutta toksit oluştururlar. En kolay görülen sonuç budur. Vitamin tüketimi aşırı olmamalıdır A vitamini, D, E ve K vitamini B ve C alımı aşırı ise idrarda renk koyulaşması görülür. Vücut fazla miktarda vitamin alınca vücuttan atmak ister. Böbrekler bu görevi üstlenir. Bu da böbreklerin aşırı yorulmasına neden olur. Vitaminlerde bulunan Piridoksin  sinir dejenerasyonuna neden olur. Yağda çözünen vitaminler çözünürlükleri nedeniyle vücuttan zor atılabilir. Bilindiği gibi vitaminler suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler olarak 2 kısma ayrılmaktadır.

Az Vitamin Almak Zararlıdır

Vitaminlerin az alınması da vücuda zarar verir. Hayvansal gıdaları tüketmeyen vejetaryenler kobalamin eksikliği ile karşı karşıyadır. Nöral tüp defekti folat eksikliği olan annelerde ve bebeklerde sık görülür. Folat miktarı hamile anneler için 400 mg olarak tavsiye edilir. Yararlı olarak bildiğimiz Düşük yağlı diyetler, yağda çözünen vitaminlerin eksikliğine neden olur. Sigara içenlerde, sigara içmeyenlere göre askorbik asit iki kat artar.  Zayıflama programlarını uygulayan obez insanlar pankreatit, ishal ve çölyak hastalığı olanlar için, ek olarak, vitamin takviyeleri verilebilir. Dozlar doktor tarafından belirlenmelidir. Cerrahi prosedürlerde vitamin takviyeleri takip edilmelidir.

Sonuç Olarak;

Aşırı vitamin alımında böbrek taşları, ishal, bulantı, karın krampları, yorgunluk ve baş ağrısı ortaya çıkar. Depresyon ve stresi azaltmak için vitaminler kesinlikle hiç bir işe yaramazlar. Fazla alınmamak şartı ile E vitamini yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahiptir. Aşırı A vitamini almak kansere çare olmaz aksine yaşamı tehdit eder. Atalarımızın dediği gibi; her şeyin azı karar- çoğu zarardır. Bu durum vitaminler için de geçerlidir.

Etiketler
Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir