Menopozdan Sonra Vajina İltihabı

Menopozdan Sonra Vajina İltihabı

Vajina ortamı hormonal etkilere çok bağımlıdır. Kandaki östrojen miktarı menopoz sırasında ve sonrasında birden bire düşünce, vajina hücreleri değişikliğe uğrar. Vajina dokusu dumura uğrar, örtü tabakası normal pembe rengini yitirip gri olur, kan dolaşımının azalması yüzünden kolayca hasara uğrayıp daha zor iyileşir.

Vajinadaki bir dumura uğramaya bağlı değişiklikler, daha sonra vulvaya yayılır, deri incelip buruşur. Bu değişiklikleri, kaşınma, yanma gibi şikayetler izleyebilir. Bunlar kadından kadına çok değişir.

Menopozdan sonra dumura uğramaya bağlı değişiklikler, vajinadaki normal ortamı olumsuz yönde etkiler ve vajinayı mantar, trikomonas hatta gonore gibi enfeksiyonlara karşı çok dayanıksız bırakır.

Vajinanın duruma dumura uğramasına bağlı olan basit iltihaplarda en iyi tedavi, o bölgeye östrojenli kremler sürmektir. Böylece vajinadaki örtü tabakasında kalınlaşma, daha fazla kanlanma olur ki , bunun sonucunda vajinadaki eski ortamın yeniden oluşmasına yardım edebilir. Belirtiler yetişince kadar her gün vajinaya krem sürmesine devam edilir, daha sonra şikayetlerin ilerlemesini önlemek için haftada bir ya da iki kez sürülür. Vajinaya sürülen bu östrojenin sistemik olarak vücuda da dağılması söz konusu olduğundan, bu tedavinin, östrojen tedavisinin zararlı olacağı hastalarda kullanılmaması gerekir. Menopoz şikayetlerine karşı östrojen tedavisi görmekte olan kadınlarda ise, vajinanın dumura uğramasına bağlı bu tür iltihap olasılığı çok azdır.

Bu tip vajinite ek olarak bir de mantar, trikomonas ya da gonore enfeksiyonu olursa, bunlar ayrıca özel ilaçları ile tedavi edilir.

Etiketler
Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir